Inch

De Inch - meervoud inches

De inch (meervoud inches) of Engelse 'duim' is een lengtemaat welke in Engelstalige landen nog veel gebruikt wordt. Het inch symbool wordt als volgt aangeduid: ″. Één inch is, zoals men zegt, precies gelijk aan 25,4 mm.

De bouw en de industrie maken nog veel gebruik van 'de duim' of de inch. Voorbeeld: een 3-duims pijp, 1-duims dik houten balkje, 5-duims draadnagel. Verder komt de inch weer om de hoek kijken als het gaat om beeldschermen van televisies, laptops en computers.


Geschiedenis inch


Groot-Brittannië heeft vroeger onwijs veel industriële producten ontworpen en voortgebracht. Denk hierbij aan schepen, treinen en stoommachines. Hierdoor is de inch/de duim wereldwijd bekend geworden. Groot-Brittannië had veel koloniën waar men ook gebruik maakte van de inch en de duim.

In Nederland waren er ook niet veel duimen welke exact dezelfde grootte hadden, wanneer er met de duim gemeten werd, kon men waarden aantreffen van 25,75 of 26,162 mm. Tegenwoordig wordt de duim/de inch in Nederland niet meer officieel gebruikt. Alleen de timmermannen gebruiken woorden als duimbreed en duimstok. Inmiddels is ook Groot-Brittannië geen echte gebruiker meer van de inch, zij is hier vanaf gestapt.
 

Bereken zelf

Deel via :

Door: