Kilo
Kilogram
De kilogram (mag ook het kilogram genoemd worden) is sinds 1901 de internationale standaardeenheid voor massa. Natuurkundig is Massa niet hetzelfde als Gewicht. Gewicht is een maat voor de aantrekkingskracht op een massa.
Dit is voor niet veel mensen goed te begrijpen, vandaar dat dit ook wel een natuurkundige benadering is. In de volksmond noemen we de kilo gewoon een gewicht. Een gewicht welke gelijk is aan duizend gram, een kilogram
.
Een kilogram kun je onderverdelen. Natuurlijk in twee halve kilo's en 10x 100 gram. Maar hier bestaan termen voor.
- Wanneer je een halve kilo hebben wilt, vraag je om een pond. Dit is 500 gram.
- Wanneer je 1/10 kilo hebben wilt, vraag je om een ons. Dit is 100 gram.
Dit kun je natuurlijk ook vermenigvuldigen door te zeggen twee ons of drie pond.
Informatie
1795 - In 1975 tijdens de invoering van de Franse wet was het/de gram inderdaad de eenheid van massa, gedefinieerd als de massa van 1 cm3 gedistilleerd water van 0°C. Er moest een fysieke standaard gemaakt worden, aangezien een verdampende absoluut niet geschikt was. Omdat er gemeten werd met water, ontstond er nog een probleem. Het water was te zwaar voor de gram. De gram was te klein en toen hebben ze een prototype ontworpen. Dit prototype werd de kilogram. 1 kilogram stond gelijk aan 1000 gram, wat nog steeds zo is. Dit werd de standaard kilogram genoemd.
1875 - In 1875 werd besloten een kilo te laten bestaan uit 90% platina en 10% iridium. In 1799 had men het idee zuiver platina te gebruiken, maar dit bleek te zacht te zijn. De nieuwe kilogram was cilindervormig en was dus heel stabiel. Verder werd de massa niet gewijzigd, alleen een stabielere standaard werd ingevoerd.
Wil je meer informatie over de Kilo kijk dan op het wikipedia artikel